понеделник, 12 септември 2011 г.

"Le Cluricaun" - Nimuë

Отдавна започнах този гоблен с намерение да го подаря на мъжа ми. Той обаче като го видя каза, че като го видят хората ще си мислят, че е пияница и не го одобри. Ентусиазмът ми се изпари и от време на време бродирах по малко. Предизвикана от забележката изучих всичко за леприконите и обяснявах отново и отново, че това всъщност ще е домашното ни духче според ирландската митология. Това лято най-сетне завърших гоблена. Доста е лек и приятен, дори контура накрая не ми се видя досаден, а най-забавно беше да шия копчетата. Много ми хареса ефекта с металическите конци. Ших на лен Belfast - Vintage ecru с конци DMC.



А ето какво пише в Уикипедия за леприконите:
"Леприкон (на ирландски: leipreachán) е митологично създание от ирландския фолколор. Обикновено то е дребно човече в зелени дрехи и дълга червена брада. Според някои леприконите се крият под четирилистни детелини (което прави лепреконите трудни за намиране). Според фолклора, ако видиш леприкон, той ще побегне. Ако само за момент го изгубиш от поглед, той изчезва завинаги. Но ако го догониш и хванеш, леприконът ще ти даде невиждани богатства. Понякога се казва, че в края на дъгата те имат казани с жълтици, които могат да са дадени на някого, ако хване дребните човечета. В днешно време, леприконите се свързват с деня на Свети Патрик.Някои леприкони са известни с това че правят обувки за останалите магични същества (елфи,феи и др.)."

8 коментара:

nádya каза...

Славина, голям симпатяга е този леприкон! Разбирам съпруга ти, наистина при гледката му, човек ще си направи заключение, което той си е направил...но пък четейки митологията стават ясни други неща...както и да е, важното че се е получила супер бродерия, а съм съгласна с теб, че тези гобленчета са удоволствие да се бродират...Едно огромно БРАВО от мен за завършената работа!!!!

Mstitch каза...

Славинче, още преди ден-два ти писах тук, но за мое учудване мнението ми го няма... Радвам се, че не си се отчаяла от първоначалната реакция на мъжа ти и си се амбицирала да потърсиш повече информация за леприконите. Лично за мен тази информация беше нова и много интересна. Страхотна бродерия се е получила! Браво на теб!

Rusi Nai каза...

Много е красиво гобленчето! Не съм шила до сега на тази фирма,но много ми харесват!И на мен ми беше интересно да прочета за леприконите!
Дано този път да се публикува коментара ми!

slavinaj каза...

Момичета много ви благодаря за коментарите, винаги е приятно да видиш, че и други разбират и уважават това което правиш. Съжалявам за проблемите с писането на коментари, и на мен ми е ужасно досадно - от 3 дни се опитвам да пиша и в моя и във вашите блогове. Промених настройките в моя блог и мисля, че сега ще е по-лесно.

Любонька каза...

Славин!
Прочетете с голям интерес си пост за бродерия. Отлично разбиране на съпруга си, който също иска да мине за пиян!
Но целият смисъл на бродерия е, че най-накрая хвана елф, малкият човек, и по този начин уловени и добър късмет.
Вашата работа ми хареса. Бих искал да видя как го изготвя.

slavinaj каза...

Любонька, благодаря.

geniko каза...

Мн. си е готин леприконът.Само една гобленарка като нас може да те разбере.Прави ми впечатление,че масата хора не харесват Тралала,френските ,Нумие..Падат си по кича.Не искам да обидя мъжа ти разбира се.Мъже иди им обясни за леприкони.Хихихи.

slavinaj каза...

Благодаря, той мъжа ми си го харесва, а и на живо е много красив наистина, съжалявам, че ми е калпав фотоапарата.